Hoe lang kun je rode wijn bewaren na openen?
Rode wijn bewaren, je kent het vast wel: na een gezellig avondje heb je nog een beetje wijn over. Maar wat doe je hier mee? Het liefst bewaar je het voor een volgende keer. Maar hoe lang kun je een rode wijn bewaren? Wij leggen je in dit artikel hier alles over uit.
Rode wijn bewaren ligt aan verschillende factoren. Wij raden in ieder geval aan om een geopende fles rode wijn maximaal drie dagen te bewaren. Dit komt omdat, zodra de fles wordt geopend, deze in aanraking komt met zuurstof wat leidt tot oxidatie. Het oxidatieproces is van invloed op de smaak van de wijn.
Hoelang geopende rode wijn bewaren
Hoewel het niet zo is dat een rode wijn na 3 dagen niet meer te drinken is, neemt de kwaliteit van de smaak wel geleidelijk af na deze periode. Bij lichtere, soepelere rode wijnen is het aan te raden deze binnen 2 dagen op te drinken, terwijl wijnen met een hoog tanninegehalte gerust 3 dagen kunnen blijven staan. Het is van belang op een geopende fles wijn op een donkere plaats te bewaren. Vergeet ook de fles niet af te sluiten met de kurk of een andere stop om de houdbaarheid te verlengen. Leuk om te weten is dat een fles rode wijn met een schroefdop net zo lang bewaard kan worden als een fles wijn met een kurk.
Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden?
Over het algemeen kunnen gesloten flessen rode wijn vrij lang bewaard worden, met een bewaartijd tot wel drie jaar. De precieze houdbaarheid kan variëren wat afhankelijk is van de soort wijn. Sommige wijnen kunnen soms tot wel tien jaar goed blijven. Sterker nog, ze verbeteren vaak in kwaliteit na enkele jaren rijpen. Het proces van rijping kan de smaak van de wijn aanzienlijk verrijken!
Hierbij een opsomming van de soorten wijn en het aantal jaar van houdbaarheid:
- Lichte, fruitige rode wijnen: 1-2 jaar
- Fruitige, frisse witte wijnen: 1-2 jaar
- Krachtige, rode wijn: 2-6 jaar
- Volle witte wijnen: 2 -4 jaar
- Dessertwijnen: 2 – 10 jaar
De juiste omstandigheden om rode wijn te bewaren
Rode wijn is gevoelig voor verschillende factoren. Denk hierbij aan; licht, trillingen en temperatuur. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij de kwaliteit en houdbaarheid van de wijn. Wijn degradeert bijvoorbeeld ongeveer 4 keer zo snel bij kamertemperatuur als in klimaatregulerende omgeving.
Om rode wijn langer te bewaren, is een constante temperatuur tussen de 10℃ en 14℃ ideaal. Het is van belang om de opslagruimte donker en geurvrij te houden, omdat sterke geuren de wijn kunnen beschadigen. Onder de juiste omstandigheden blijft de wijn in optimale kwaliteit en behoudt het zijn smaak gedurende de bewaartijd.
Hoelang blijft rode wijn goed?
Wanneer je een rode wijnfles hebt die een kruk bevat, is het belangrijk om deze liggend te bewaren. De kurk blijft dan in contact met de rode wijn waardoor deze niet uitdroogt en zuurstof toelaat. Dit helpt om de wijn beter te beschermen tegen oxidatie.
Wijnbewaarkasten of wijnklimaatkasten worden steeds populairder. Dit komt omdat je hierbij de temperatuur kunt instellen en zo de houdbaarheid en kwaliteit van de wijn kunt verlengen.
Wanneer is een wijn niet meer goed?
Wanneer een wijn niet meer goed is, verschijnen er tekenen van oxidatie of bederft. Dit herken je aan een azijnachtige geur, een scherpe zure of muffe smaak en een bruin en/of oranje kleur. Een kurkgeur duidt op kurkinfectie (dit is een muffe, natte kartonlucht). Wanneer een wijn te lang open staat, kan deze ook zijn aroma’s verliezen. Als een wijn troebel is dan kan dit ook een teken zijn dat deze niet meer goed is.
Gebruik altijd je eigen beleving wanneer je enige twijfel hebt of een wijnfles niet helemaal goed meer is. Hierdoor kun je zelf bepalen of de wijn nog goed is om te nuttigen!
Welke rode wijn is de beste keuze?
Bij Wijn aan je deur zijn er genoeg keuzes wat betreft rode wijnen. Dit hangt alles samen met persoonlijke voorkeur, de gelegenheid of de gerechten waarmee je het wilt combineren. Hieronder vindt je een aantal suggesties op basis van onze populaire rode wijnsoorten: