Betalen is veel leuker met een glas wijn in je hand. Bestel jouw wijn nu en betaal ‘m gemakkelijk achteraf!

Chardonnay, ontdek de verfijnde smaak en word een echte kenner!

3 jun, 2024

Chardonnay, ontdek de verfijnde smaak en word een echte kenner!

Chardonnay, één van de meest herkenbare wijnen wanneer je tijdens een restaurantbezoek op de wijnkaart kijkt. Maar waarom is dit eigenlijk zo’n bekende wijnsoort en waarom is deze witte druivenras zo geliefd?

 

Oorsprong Chardonnay

De druif vindt zijn oorsprong in de prestigieuze Franse wijnregio Bourgogne, waar hij nog steeds perfect gedijt. Deze druifsoort staat bekend om zijn gemakkelijke teelt, wat bijdraagt aan de populariteit onder wijnmakers. De druif is namelijk niet erg vatbaar voor ziektes, waardoor hij minder gevoelig is voor schadelijke invloeden die de groei kunnen belemmeren. Daarnaast past de Chardonnaydruif zich goed aan verschillende klimaatzones aan, wat betekent dat hij goed kan worden verbouwd in verschillende delen van de wereld. Dankzij deze veelzijdigheid is de teelt van Chardonnay wereldwijd aanzienlijk vergemakkelijkt en is de druif in veel regio’s een belangrijke speler geworden.

 

Chardonnay kenmerken

Klimaat en omgeving: De omgeving en bodem speelt een belangrijke rol als het gaat om de smaak van de wijn. Kalkrijke bodems zoals in de Bourgogne, dragen bij aan de mineraliteit en structuur van de wijn. Chardonnay kenmerken uit zich ook door het klimaat. De druif kan zich namelijk goed gedijen in uiteenlopende klimaatzones, van Frankrijk tot aan warmere streken zoals Californië.

Smaak: wanneer de druif wordt gedijt in een kouder klimaat, dan produceert de druif wijnen met een hoge zuurgraad en smaken van groene appel, citrus en mineraliteit. In warmere klimaten ontwikkelt de druif smaken van tropisch fruit zoals ananas en mango met een lagere zuurgraad.

Houtgerijpt: een mooi voorbeeld is de Les Prunelles Chardonnay Oaked 2021. Deze Franse wijn bevat rijke aroma’s van ananas, witte perzik en een rijke toasty indruk wat zorgt voor een elegante houttonen. De lichtvette druiven haalt wijnmaker Bruno Andreu uit de Limoux streek. De druiven komen van 40 jaar oude druivenstokken die ’s nachts worden geoogst om de aroma en smaak optimaal te houden. De fermentatie duurt ongeveer 6 maanden waarbij houten Franse barruques worden gebruikt voor rijping. De wijn is licht botterig met mooie houtnuances.

Chardonnay

Chardonnay vs Sauvignon Blanc

Chardonnay vs Sauvignon Blanc zijn beide de meest populaire wijnen over de hele wereld. Toch verschillen ze aanzienlijk in smaak en vinificatie. Chardonnay biedt vaak aroma’s van frisse groene appel, tinten van citrus en boterachtige tonen in warme regio’s. Deze zijn vaak versterkt door houtveroudering. Het is een veelzijdige, lichte, fruitige, maar ook volle wijn. De Sauvignon Blanc staat bekend om zijn levendige zuurgraad en smaken zoals kruisbessen en soms tropisch fruit. Deze wijnen worden meestal in roestvrijstalen tanks geverifieerd om de frisse en aromatische karakteristieken te behouden.

Chardonnay groeit goed in diverse klimaatzones, terwijl Sauvignon Blanc het beste gedijt in koelere klimaten zoals in Nieuw-Zeeland.

Chardonnay serveren, wat is het beste?

Chardonnay serveren kun je het beste doen op temperatuur tussen de 10 en 12°C. Dit komt doordat Chardonnay over het algemeen een vollere wijn is. Door de wijn op deze temperatuur te serveren, komt hij ronder, zachter en minder zuur over. Een hogere serveertemperatuur zorgt ervoor dat de zuurgraad minder intens is, wat bij deze wijn juist prettig is.

Het serveren van Chardonnay vraagt om extra aandacht. Houtgerijpte wijnen, zoals de Les Prunelles Chardonnay Oaked, komen het beste tot hun recht bij een serveertemperatuur van 10 tot 12°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de complexe smaken, ontwikkeld door de houtrijping, volledig tot hun recht komen.

Mocht je een wijn hebben zonder houtrijping zoals bijvoorbeeld de Alltag Chardonnay, dan is een iets lagere temperatuur, tussen de 8 en 10°C, ook geschikt. Bij deze temperatuur blijven de frisse en fruitige kenmerken van de wijn behouden. Het is dus belangrijk om de juiste serveertemperatuur te kiezen, afhankelijk van het type Chardonnay dat je hebt.

Mocht je benieuwd zijn naar ons assortiment aan witte wijnen. bekijk deze dan hier.

LEES VERDER

Sangiovese: de meest waanzinnige druif voor wijn

Sangiovese: de meest waanzinnige druif voor wijn

Sangiovese is een erg geliefde blauwe druif uit het mooie Italië, voornamelijk geteeld in de regio Toscane. Als liefhebber, of als je nieuwsgierig bent naar deze karakteristieke druif, dan zul je gauw genoeg merken dat er veel over deze druif te ontdekken valt. Het is...

Hoe lang kun je rode wijn bewaren na openen?

Hoe lang kun je rode wijn bewaren na openen?

Rode wijn bewaren, je kent het vast wel: na een gezellig avondje heb je nog een beetje wijn over. Maar wat doe je hier mee? Het liefst bewaar je het voor een volgende keer. Maar hoe lang kun je een rode wijn bewaren? Wij leggen je in dit artikel hier alles over uit....

0
  0
  Winkelmandje
  Your cart is emptyReturn to Shop
  Stel een vraag!
  🍷 Waar kan ik je mee helpen?
  Hi,
  Wij helpen je graag met al je vragen! 🍷